fbpx
Is chocola gezond?

Chocoladerepen; wel of niet doen?

Jullie hebben vast en zeker weleens gehoord dat chocolade ongezond is. Aan de andere kant zou het bruine goud goed zou zijn voor de gezondheid. Is chocolade gezond? En, kan ik chocoladerepen met een gerust hart eten? Om de waarheid te vinden op deze vragen, zullen we wat nuances moeten aanbrengen op beide standpunten. In onderstaande blog los ik het vraagstuk voor eens en altijd op.

Milka versus Lindt

Om te beginnen lijkt het me goed om twee verschillende bekende repen naast elkaar te zetten, om aan te tonen dat de ene reep de andere niet is. In dit artikel gebruik ik een ‘Milka alpenmelk’ chocoladereep en een ‘Lindt excellence dark supreme noir 90%’ chocoladereep.

Het eerste wat opvalt is de prijs. De Milka-reep kost bij Albert Heijn €0,99 per 100 gram, waar de Lindt-reep je (ook bij Albert Heijn) verlost van €2,25 per 100 gram. Later zal ik dit prijsverschil kort toelichten. Naast het verschil in prijs is er ook een verschil zichtbaar op de ingrediëntenlijst. Wat goed is om te weten: Hoe eerder een ingrediënt benoemd wordt in de ingrediëntenlijst, hoe meer er van in het product zit.

Ingrediënten en voedingswaarden

De ingrediëntenlijst van een Milka alpenmelk chocoladereep van 100 gram ziet er als volgt uit: Suiker, cacaoboter, magere melkpoeder, cacaomassa, weipoeder (melk), melkvet, emulgator (sojalecithine), hazelnootpasta, natuurlijk aroma. Op de verpakking wordt aangegeven dat deze reep ten minste 30 % cacao bevat.

Voor een chocoladereep van Lindt van 100 gram ziet de ingrediëntenlijst er als volgt uit: cacaomassa, cacaoboter, magere cacaopoeder, suiker, vanille. Op de verpakking van deze reep staat dat deze ten minste 90% cacao bevat.

De voedingswaarden van beide repen heb ik weergegeven in onderstaande tabel.

Milka reepPer 100 gramLindt reepPer 100 gram
Energie530 kcalEnergie592 kcal
Vetten29 gVetten55 g
Waarvan verzadigd18 gWaarvan verzadigd30 g
Koolhydraten59 gKoolhydraten14 g
Waarvan suikers58 gWaarvan suikers7 g
Vezels1.8 gVezels13.3 g
Eiwitten6.3 gEiwitten10 g
Zout0,37 gZout0,03 g

Uit bovenstaande vergelijking blijkt dat de reep van Milka veel meer suiker bevat. Dit is ook het eerste ingrediënt op de ingrediëntenlijst. De Lindt-reep bevat daarentegen een grotere hoeveelheid (verzadigd) vet. Dit is te verklaren door de grotere hoeveelheid cacao. Cacao bevat namelijk veel vet. Het vezelgehalte van 100 gram Lindt is ook acht keer hoger dan dat van 100 gram van de Milka-reep.

Met al deze informatie wil ik aangeven dat niet elke chocoladereep hetzelfde is. Wat je meestal ziet, is dat de goedkopere repen een lager gehalte cacao bevatten dan hun concurrenten. Dit is simpelweg omdat cacao duurder is dan bijvoorbeeld suiker. Milka vervangt in hun reep een gedeelte cacao voor suiker, aroma’s, melkvet en melkpoeder. Uiteraard doen zij dit ook omdat niet iedereen de smaak van hele pure chocolade kan waarderen.

Gezondheidseffecten cacao

Nu we weten dat er grote verschillen zijn tussen chocoladerepen, lijkt het mij goed om te kijken naar wat je zoekt in een chocoladereep. Wat je probeert te vermijden, zijn ingrediënten als suiker en aroma’s. Deze doen niets goed voor het lichaam. Het ingrediënt dat chocolade zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen geeft, is cacao. Hieronder lees je de manieren waarop cacao de gezondheid bevordert of kan bevorderen.

Voedingsstoffen

Ten eerste bevat cacao veel vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat 100 gram cacaopoeder onder andere 14% van je dagelijkse behoefte aan riboflavine, 192% van je dagelijkse behoefte aan mangaan, 125% van je minimale benodigde magnesium en 33,2 g vezels. Hiernaast bevat cacao nog veel meer vitamines en vooral mineralen. (Nutritiondata, 25 april 2020)

Bloeddruk

Daarnaast kan inname van cacao de bloeddruk verlagen en doorstroming van het bloed bevorderen. Dit wordt bevestigd in onderzoek van Taubert, Roese, Lehmann, Jung, & Schömig (2007). In hetzelfde jaar deden Taubert, et all. onderzoek naar de invloed van cacao en thee op bloeddruk, waarbij indicaties gevonden werden dat cacao de bloeddruk kan verlagen. Deze bevindingen werden eerder al gedaan door Fisher, Hughes, Gerhard-Herman, & Hollenberg tijdens hun onderzoek in 2003, waarbij zij aantoonden dat producten met veel flavanolen bescherming bieden tegen vaatziekten. Tot slot vonden Hooper, Kay, Abdelhamid, Kroon, Cohn, Rimm, & Cassidy (2012) ook dat chocolade of cacao bevorderend werken voor de bloeddoorstroming.

Cholesterol

Ook verhoogt cacao het HDL-cholesterol (ook wel het ‘goede’ cholesterol genoemd) (Baba, Natsume, Yasuda, Nakamra, Tamura, Osakabe, Kanegae, & Kondo, 2007). Daarnaast voorkomt het dat LDL-cholesterol oxideert (Wan, Vinson, Etherton, Proch, Lazarus, & Kris-Etherton, 2001). Zoals hiervoor besproken voorkomt cacao dat LDL-cholesterol oxideert. Hierdoor zou er minder cholesterol achter blijven in de aderen, wat het risico op hartziekten verlaagt.

Zonbescherming

Verder kan cacao je huid beschermen tegen de zon. Onderzoek van Heinrich, Neukam, Tronnier, Sies, & Stahl (2006) toont aan dat inname van cacao met een hoog flavanolgehalte de huid beschermt tegen UV-straling bij vrouwen. Williams, Tamburic, & Lally (2009) vonden eenzelfde conclusie toen zij onderzoek deden naar de invloed van flavanolrijke chocolade op UV-bescherming bij mensen. Uiteraard blijft het gebruik van een goede zonnebrand nodig in de zon en kan dit niet als vervanging gebruikt worden.

Hersenfunctie

Tot slot zijn er indicaties dat het de hersenfunctie kan verbeteren (Crichton, Elias, Alkerwi, 2016; Sorond, Hrwitz, Salat, Greve, & Fisher, 2013).  In 2006 deden Francis, Head, Morris, & Macdonald onderzoek naar de invloed van flavonalrijke cacao bij het uitvoeren van cognitieve taken bij gezonde jonge mensen. Zij vonden dat een hoge dosering flavanolen de bloedtoevoer naar de hersenen kan vergroten en zo de hersenfunctie kan verbeteren. Dit effect kan mogelijk toegeschreven worden aan de cafeïne en theobromine die cacao bevat, beweren Smith, Gaffan, & Rogers in hun onderzoek uit 2004.

Gezondheidswaarschuwingen cacao

Naast de vele voordelen die cacao biedt of zou kunnen bieden, zijn er ook enkele zaken om rekening mee te houden. Allereerst bevat chocolade veel calorieën. Om deze reden is het belangrijk er rekening mee te houden, dat je er niet te veel van eet. Ook wordt beweerd dat het eten van chocolade migraine aanvallen kan uitlokken. Dit zou komen door de tyramine, histamine en fenylalanine die cacao bevat. Deze bewering krijgt weinig wetenschappelijke steun (Lipp, Mattiuzzi, & Cervellin, 2014; Marcus, Scharff, Turk, & Gourley, 2002) Tot slot zijn sommige chocoladerepen, -druppels en cacaopoeders bevuilt met zware metalen. Arévalo-Gardini, Arévalo-Hérnandeze, Baligar en He (2017) toonden aan dat meer dan 40% van bestudeerde cacaobonen in Peru een cadmium niveau hadden boven de gestelde bovengrens. Nog een reden om niet de hele dag chocolade te eten.

Wat kan jij met deze informatie?

Je weet nu dat er grote verschillen zijn tussen chocoladerepen. De eeuwige discussie over het wel of niet gezond zijn van chocoladerepen, kan daarmee worden gestaakt. Dus, is chocolade gezond en kan je met een gerust hart chocoladerepen eten? Het is te zwart-wit om over alle chocoladerepen te zeggen of ze wel of niet gezond zijn, omdat de ingrediënten zo verschillend zijn. Wat je wel kan stellen op basis van de onderzoeken, is dat cacao gezond is. Pak je een reep met een hoog cacaopercentage, dan bevat deze meer voedingsstoffen. Deze reep is dus gezonder. Pak je een reep met vooral suiker en maar weinig cacao, dan kan je je afvragen of het verstandig is. De gezondheid van een reep valt of staat met het percentage cacao dat deze bevat en wat hiervan de kwaliteit is. Los daarvan bevat alle chocolade veel calorieën en zijn er indicaties dat chocolade soms te grote hoeveelheden zware metalen bevat. Dus, genieten met mate!

Nieuwsgierig naar onze andere blogs? Bekijk ze hier!

Volg ons ook op Bloglovin, Instagram en YouTube.

Foto door Charisse Kenion op Unsplash.